Studentica Lucija podijelila svoje BM iskustvo

Svoje iskustvo sudjelovanja na Business Matchmakeru 2018. podijelila je studentica Lucija Matašin koja se nakon Business Matchmakera zaposlila u jednom od poduzeća s kojima je imala razgovor.


S kojim si poslodavcima razgovarala i kako su prošli intervjui? Je li ti se neki

poslodavac posebno svidio?

Razgovarala sam s predstavnicima Nestlea, Kauflanda, Zagrebačke pivovare, Coca-cole i Styrije. Intervjui su prošli u opuštenom tonu. Puno toga su me ispitivali, prolazili smo kroz moj CV i tako pet puta. Iskreno, do zadnjeg poduzeća više nisam znala što pričam i očigledno sam bila umorna, jer nisam baš više znala kako impresionirati s istom pričom peto poduzeće kojem se predstavljam. Na svu sreću, najinteresantnije poduzeće bilo je drugo po redu za intervju, taman dovoljno da se zagrijem s pričom i ostanem fokusirana. Čini se kao da je malo vremena i da nije problem odraditi tih pet kratkih intervjua, no kada se želiš predstaviti u najboljem svjetlu, ipak doza stresa postoji. U pravilu su svi bili izuzetno simpatični i otvoreni. Ubrzo shvatite da ne treba s grčem doći pred njih, već samo nastojati biti iskren i pokazati im da ste normalna osoba koja je ustrajna i ima volje za rad i svakodnevno učenje nečega novog.


Možeš li navesti neka pitanja koja poslodavci najčešće pitaju?

Kako bi se snašao u toj i toj situaciji? Jesi li se na dosadašnjim poslovima ikada susretao s tim i tim i misliš li da će ti to iskustvo koristiti? Što te zanima? Svakako je bitno informirati se o poduzeću prije intervjua.


Što si dobila sudjelovanjem na Business Matchmakeru?

Studentski posao, koji je iskreno sve samo ne studentski. Samim time izvrsnu referencu za CV te puno motivacije i hrabrosti za lakše suočavanje sa stresom u sličnim situacijama u budućnosti. Upoznala sam ljude iz poduzeća, koje ću možda nekada opet sresti, jer svijet je zaista mali i tko zna gdje ću biti sutra i hoću li možda nekoga od tih osoba susresti na svome putu. Sama organizacija eventa je bila zaista zabavna i ovo je inicijativa od strane eSTUDENTa i Ureda za savjetovanje i razvoj karijera koja zaista pruža studentima EFZG-a nešto što ne dobivaju kroz nastavu.


Što je najvažnije istaknuti tijekom intervjua?

Opušteno prikazati ljudima s druge strane stola da biste bili idealan fit u njihovom poduzećima i potkrijepiti to dokazima iz dosadašnje prakse. Ne morate biti u grču i oni su samo ljudi te kako vi od njih možete svašta naučiti, tako i oni mogu od vas.


Kakve savjete imaš za studente koji će sudjelovati na Business Matchmakeru?

Prijavite se, pripremite se, pokažite im da možete, voljni ste učiti i nemate se čega bojati. Ovo iskustvo vam može otvoriti brojna vrata i definitivno to nije floskula. Sretno!

Kao što je Lucija rekla, nemate se čega bojati, budite hrabri i pokušajte jer možda vam baš ova prilika donese novu praksu ili posao. Ne zaboravite, prijave traju do 15. ožujka. Brojna su uspješna poduzeća s kojima možete razgovarati, a popis poduzeća možete pronaći na linku.