Na intervju bez straha

Kako se pripremiti za poslovni intervju?

Kvalitetno se pripremiti za nadolazeći intervju jednako je važno kao i ostavljanje dobrog dojma na intervjuu. Pravovremena priprema omogućit će ti bolje znanje o poziciji za koju te se intervjuira, bolje znanje o sebi samome tj. vlastitim vrlinama, manama i vještinama te ostavlja dojam samopouzdanosti i zainteresiranosti. Način na koji ćeš se prezentirati na intervjuu može biti tvoja prednost nad ostalim kandidatima i zato nemoj propustiti priliku da se istakneš!

Na Business Matchmakeru sudionici će se predstaviti kratkim selekcijskim intervjuom u trajanju od 6 minuta. Oni koji ostave najbolji dojam bit će pozvani da sudjeluju u 15-minutnim intervjuima u popodnevnim satima. 6 minuta ne zvuči toliko puno za predstavljanje svega što imaš za reći, no dobro strukturiranim odgovorima i brzim razmišljanjem dobivaš više u ionako ograničenom vremenu. Poslodavci žele od tebe čuti konkretne odgovore, naučeno iz prethodnih poslova i volontiranja i viziju tebe unutar poduzeća. Kako ćeš ti tražiti pravo poduzeće za sebe, tako poduzeća traže match u kandidatima!


Dobro prouči skupinu (link na skupine) u kojoj ćeš imati intervju, jer iako su skupine složene prema karakteristikama pozicija koje se traže, kompanije koje iza njih stoje su jedinstvene. Unaprijed istraži pojedinosti o poslodavcima s kojima ćeš imati intervjuu, koje su njihove vrijednosti i stavovi te najvažnije - kako se ti uklapaš u njihovu priču stvaranja vrijednosti! 


Tijekom intervjua nije sva tajna u onome što govoriš već i kako to govoriš! 70% naše komunikacije odvija se neverbalno i poslodavac će sigurno obratiti pozornost na tvoje odijevanje, kontakt očima, ton i harmoniju glasa, osmijeh, položaj tijela i geste. Iako ove godine sve ide on-line preporučamo pripremu ispred ogledala, s prijateljem ili sa stručnom osobom jer je to odlična taktika procjenjivanja tvojih vještina i neverbalne komunikacije, koje često nismo svjesni niti na nju obraćamo preveliku pozornost.

Upoznavanjem sebe psihološki se bolje pripremite. Što to znači? Znati vlastite mane i vrline bez prevelikog razmišljanja, primijeniti snage i slabosti na navedena iskustva iz životopisa, ali i biti upoznat s onime što želite u životu stvarate cjelokupnu sliku o svojim sposobnostima i talentima. Ovdje nema netočnih odgovora, samo veća ili manja spoznaja o sebi, što poslodavcu može biti odlučujući faktor kod odabira. Osim toga, ako ste osoba kojoj održavanje intervjua izaziva nelagodu, stres i izlazak iz sigurne zone (eng.: comfort zone), čvrstom samospoznajom uklanjate mogućnost da ne znate odgovor na postavljeno pitanje.


U cjelokupnoj pripremi može ti pomoći sljedeći video, koji govori upravo iz perspektive poslodavca! Također, nemoj zaboraviti kako je životopis na Business Matchmakeru jedan od načina procjenjivanja kandidata. Ako ti je potrebna dodatna priprema, djelatnice Ureda za savjetovanje i razvoj karijera biti će dostupne na Info pultu dana ..................................možemo ti pomoći u samoj pripremi!


I za kraj, recite nam nešto o sebi! ;)