Na intervju bez straha

Kako se pripremiti za poslovni intervju?

Kvalitetno se pripremiti za nadolazeći intervju jednako je važno kao i ostavljanje dobrog dojma na intervjuu. Pravovremena priprema omogućit će ti bolje znanje o poziciji za koju te se intervjuira, bolje znanje o sebi samome tj. vlastitim vrlinama, manama i vještinama, sve to ostavlja dojam samopouzdanosti i zainteresiranosti. Način na koji ćeš se prezentirati na intervjuu može biti tvoja prednost u odnosu na ostale kandidate i zato nemoj propustiti priliku da se istakneš!

Na Business Matchmakeru, sudionici će se predstaviti poduzećima kratkim intervjuom u trajanju od 6 minuta. Oni koji ostave najbolji dojam bit će pozvani sudjelovati u dužim, 15-minutnim intervjuima u popodnevnom dijelu. 6 minuta ne zvuči toliko puno za predstavljanje svega što imaš za reći, no dobro strukturiranim odgovorima i brzim razmišljanjem dobivaš više u ionako ograničenom vremenu. Poslodavci žele od tebe čuti konkretne odgovore, naučeno iz prethodnih poslova i volontiranja i viziju tebe unutar poduzeća. Kako ćeš ti tražiti pravo poduzeće za sebe, tako poduzeća traže match u kandidatima!


Dobro prouči skupinu i poduzeća u kojoj ćeš imati intervju. Unaprijed istraži pojedinosti o svima s kojima ćeš imati intervjuu, koje su njihove vrijednosti i stavovi te najvažnije - kako se ti uklapaš u njihovu priču stvaranja vrijednosti! 


Tijekom intervjua nije sva tajna u onome što govoriš već i kako to govoriš! 70% naše komunikacije odvija se neverbalno i poslodavac će sigurno obratiti pozornost na tvoje odijevanje, kontakt očima, ton i harmoniju glasa, osmijeh, položaj tijela i geste. Priprema ispred ogledala, s prijateljem ili sa stručnom osobom odlična je taktika procjenjivanja tvojih vještina i neverbalne komunikacije, koje često nismo svjesni niti na nju obraćamo preveliku pozornost.


Upoznavanjem sebe psihološki se bolje pripremi. Što to znači? Znati vlastite mane i vrline bez prevelikog razmišljanja, primijeniti snage i slabosti na navedena iskustva iz životopisa, ali i biti upoznat s onime što želiš u životu, stvaraš cjelokupnu sliku o svojim sposobnostima i talentima. Ovdje nema netočnih odgovora, samo veća ili manja spoznaja o sebi, što poslodavcu može biti odlučujući faktor kod odabira. Osim toga, ako si osoba kojoj održavanje intervjua izaziva nelagodu, stres i izlazak iz sigurne zone, čvrstom samospoznajom uklanjaš mogućnost da ne znaš odgovor na postavljeno pitanje.


U cjelokupnoj pripremi može ti pomoći sljedeći video, koji govori upravo iz perspektive poslodavca! 


I za kraj, recite nam nešto o sebi! (Ne zaboravite pripremiti pitanja za poslodavce!)