Životopis - tvoja posjetnica

Najbitniji opis tvog života

Pri kraju si fakulteta i svi oko tebe stalno pričaju o životopisima, a ti još svoj nisi ni započeo? Nema veze, jer sada je pravi trenutak za to! Uhvati se u koštac sa tim teškim zadatkom i budi spreman u svakom trenutku koji može započeti tvoj karijerni put.

U nastavku ti nudimo 10 savjeta za izradu ili usavršavanje svog životopisa: 

1. ČITKOST I PRAVOPIS

Životopisom se želiš prikazati u najboljem svijetlu, a svakako želiš pokazati i svoj izvrstan pravopis! U tome ti mogu pomoći i web alati poput Ispravi.me za hrvatski CV ili Grammarly za englesku verziju CV-a. Uz to, sigurno imaš nekog prijatelja u društvu koji vas u chat-u uvijek sve ispravlja – on ili ona će ti sigurno biti dobro drugo oko za pregled tvog pravopisa.

2. DULJINA

Nećemo duljiti - jedna stranica (tkz. One pager) je sasvim dovoljna! Stavi se u poziciju jednog HR-ovca koji na dan dobije preko 100 životopisa. Zasigurno mu olakšavaš posao ako sumiraš sve bitne stvari o tebi na jednu stranicu, a i svakako ostavlja bolji dojam. 

3. STRUKTURA 

Postoje brojni primjeri kako tvoj životopis treba izgledati, a mogao si zamijetiti da su na prvi pogled uvijek vrlo jasni i grupirani u pojedine kategorije. Za početak bitno je staviti svoje ime i prezime kao naslov tvog životopisa jer ipak on je kao tvoja veća verzija posjetnice. Uz to pri vrhu dodaješ i svoje osobne podatke, što uključuje i tvoje kontakt podatke koje nikako ne smiješ zaboraviti. Ostali sastavni dijelovi životopisa su studij, radno iskustvo poredano retroaktivno (od trenutnog posla do najstarijeg), jezici, dodatne aktivnosti i interesi. Ono što je još poželjno dodati su posebni talenti koje imaš, a želiš istaknuti ili pak poseban postignuća na koja si iznimno ponosan.

4. GDPR I OSOBNI PODACI

Sigurno si već negdje čuo za GDPR i kako on regulira osobne podatke. E pa, on je došao i na vrata svih HR-ovaca što im dodatno otežava pregled životopisa. Kako im ti možeš pomoći? Pripazi koje sve osobne podatke stavljaš na početak svog životopisa – nužni su samo tvoje ime i prezime, kontakt broj te adresa, dok sve ostale podatke nisi dužan dati na samom životopisu.

5. KONTAKT E-MAIL

Još uvijek koristiš mail poput Ivushka345@gmail.com za prijavu za poslove? Vrijeme je da otvoriš svoj #business mail i koristiš ga ne samo za prijave za posao, ali i na konferencije, studentske udruge i različite evente. Takav mail dodaje na profesionalnosti tvoga predstavljanja i svakako isti dodaj i na svoj CV!

6. LINKEDIN, FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER

Ako se prijavljuješ za posao kojem su društvene mreže svakodnevica, nije loše da na svoj CV dodaš Hiperveze sa linkom na tvoje društvene mreže. PAZI! Prije toga pregledaj svoje društvene mreže i makni sav sadržaj koji ne želiš da vidi tvoj potencijalni poslodavac ili barem stavi svoj profil na private. ;)

7. DIZAJN

Izgled tvog životopisa može biti ta mala razlika koja te izdvaja od drugih. Ipak, misliš da nisi dizajner i da ne znaš kreirati unikatan dizajn? Danas je to lakše nego ikad! Internet je pun besplatnih design alata koji ti nude razne primjere koje ti možeš jednostavno popuniti, a najbolji izbor tu je Canva. Osim što je besplatan, pruža ti preko 30 različitih primjera, a preporuča ga i business blogerica Tea Zavacki. Što ti više treba da digneš svoj CV na razinu više! 

8. ISKUSTVO

Ako misliš da imaš premalo iskustva da napuniš cijelu stranicu svog životopisa, varaš se! Možeš ga nadomjestiti sa svim konferencijama ili radionicama na kojima si sudjelovao, a time bolje prikazati svoje interese. Također, dodaj sve predmete koje si uspješno položio na fakultetu i uz to su ti bili iznimno zanimljivi. Ne zaboravi dodati ni sva svoja volontiranja ili pak članstvo u studentskim udrugama ili projektima – vjeruj nam, poslodavci iznimno cijene svaki tvoj dodatni rad i trud. 

9. PERSONALIZACIJA 

Za dodatne detalje i isticanje svog životopisa možeš dodati i ''Personal statement''. Radi se o svojevrsnom motu ili citatu koji te opisuje i daje dodatan uvid u tvoja razmišljanja i ličnost. Ako ti je pak teško sve sumirati u samo jednu rečenicu, poželjno je dodati i top 5 životnih i profesionalnih vještina koje misliš da posjeduješ. Ako ih nisi svjestan, slobodno pitaj svoje prijatelje ili obitelj – svatko je po nečemu poseban! 

10. DOUBLE CHECK

Kada si sve završio, tu tvoj rad na životopisu ne staje. Daj ga u ruke na pregled svojim prijateljima, obitelji ili profesorima. Svaki od njih će ti dati dobar uvid u to što još možeš poboljšati, a da ti možda nisi zamijetio. Također, probaj svoj životopis barem jednom isprintati. Iako smo ušli u digitalno doba, mnoga poduzeća printaju životopise prije intervjua. Isprintaj ga i vidi kako izgleda tvoj dizajn u papirnatom obliku.


Ako ti zatreba dodatna pomoć, možeš se javiti i na mail karijere@net.efzg.hr gdje će ti naši stručnjaci dati dodatne individualne savjete baš za tvoj CV.