PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) članica je Intesa Sanpaolo grupe, jedne od najvećih bankarskih grupa u Europi. Po rezultatima poslovanja kontinuirano je u vrhu hrvatskoga bankarstva te je zadržala ulogu predvodnika u novim tehnologijama, kontinuirano razvijajući nove i inovativne proizvode i usluge za građane i poslovne subjekte.

Banka je također tijekom godina nagrađena nizom prestižnih međunarodnih i domaćih nagrada za izvrsnost i kvalitetu poslovanja, a dobitnica je i certifikata Najbolji poslodavac 2020. i 2021. godine, prema standardima ISF white© Employee respect , nositeljica je certifikata Poslodavac partner koji se dodjeljuje poduzećima koja kvalitetno upravljaju ljudskim resursima te je dobitnica i Zlatnog indeksa u kategoriji stipendije za 2021. godinu.

U Privrednoj banci Zagreb zaposleno je više od 3.000 stručnjaka iz raznih područja. Od poslovanja sa stanovništvom i malim poduzećima, do corporate-a i investicijskog bankarstva. Važna su područja financijskog i operativnog poslovanja te funkcije kontrole i podrške poput unutarnje revizije, ljudskih resursa, odnosa s javnošću i marketinga.

Jedno je sigurno, u svim je timovima naglasak na međusobnoj suradnji i kolegijalnosti. Često članovi timova organiziraju neformalna druženja poput planinarenja, odlazaka na kuglanje ili after work drink, a tu su i druženja na sportskim događajima koje organizira matična banka Intesa Sanpaolo gdje se imaju priliku upoznati kolege iz cijele grupacije.

Privredna banka Zagreb stabilna je organizacija koja ima dugu povijest poslovanja, brine o svojim zaposlenicima te nudi mladim budućim stručnjacima priliku za rast i razvoj u velikom sustavu. S obzirom da pripada grupaciji Intesa Sanpaolo nudi i mogućnost internacionalnog razvoja. Uz navedeno, svi aktivni sportaši imaju priliku učlaniti se u udrugu za športsku rekreaciju i unaprjeđenje zdravlja PBZ Standard koja nudi organiziranje i koordiniranje športsko-rekreativnih aktivnosti kako bi iste bile što dostupnije zaposlenicima PBZ Grupe a matična banka organizira nekoliko puta godišnje sportske susrete svih banaka članica grupacije.

Također, podržavamo naše zaposlenike koji su roditelji, nudimo korporativni vrtić u poslovnoj zgradi u Zagrebu, pripremamo poklone za prvi dan škole prvašićima te subvencioniramo kupnju školskih knjiga i sl.

Najvažnije i službene korporativne vrijednosti Privredne banke Zagreb su integritet, transparentnost, izvrsnost, poštovanje ravnopravnosti te odgovornost pri korištenju izvora te održivost. Privredna banka Zagreb stavlja veliki naglasak na društveno odgovorno poslovanje te smo ponosni na projekt „PBZ Šuma“ u kojem je pošumljeno opožareno područje općine Promina.

U navedenom je projektu dronom pošumljeno 10 000 m2, a u pripremi je novo pošumljavanje dodatnih 10 000 m2 na istom području čime će „PBZ Šuma“ značajno narasti.

Od projekata usmjerenih na studente, početkom godine pokrenuli smo dva nova projekta za studente – Corporate Banking Programme i Anti-Money Laundering Academy. U sklopu navedenih programa angažirano je ukupno 17 studenata, a cilj je da pod mentorstvom iskusnih kolega te kroz konkretne izazovne i inovativne projekte steknu stručna i praktična znanja iz područja poslovanja sa srednjim i velikim poduzećima i investicijskog bankarstva te sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Trajanje oba programa raspoređeno je na razdoblje od 6 mjeseci tijekom kojih se studentima nudi kontinuirana edukacija o proizvodima banke, profesionalno usavršavanje i napredovanje kroz rad u dinamičnom okruženju te mogućnost razvoja karijere unutar PBZ Grupe po završetku fakulteta.

Također, PBZ provodi razne projekte u području društveno odgovornog poslovanja poput pošumljavanja te provođenje financijskih edukacija u srednjim i osnovnim školama.

Radni dan studenta:

Svaki student ima svoga mentora koji je zadužen za dodjelu radnih zadata te praćenje učinka obavljenih zadataka. Mentori su postavljeni i kako bi se studenti lakše upoznali s drugim kolegama te se povezali na brži način i osjećali kao dio tima. Ovisi o timu u kojem se nalazi kao i o osobnim preferencijama, studenti mogu raditi i od kuće što im može biti benefit zbog lakšeg usklađivanja studentskih i poslovnih obaveza.

Mentorstvo je u tom slučaju preko online platformi koje služe kao vrlo poželjan alat i u upoznavanju s ostatkom tima.


Od svih se studenata očekuje: odlično poznavanje Microsoft Office paketa, tečnost u korištenju engleskog jezika, visoka razina pisane komunikacije te temeljitost u radu, a potrebno je imati osnova znanja iz područja bankarstva.


Studenti na praksi ili studentskom poslu imaju mentora koji studenta uvodi u posao, nadgleda njegov rad te je osoba kojoj se student može obratiti u slučaju bilo kakvih pitanja.


Studeni imaju priliku učiti od svojih starijih, iskusnih kolega, mentora, pohađati interne edukacijama te imaju pristup stručnoj literaturi koju posjeduje PBZ u svojoj biblioteci.

Idealan match?

Studenti koji su usmjereni prema području bankarstva, imaju sposobnost uočavanja šire slike, temeljiti su u radu te vole učiti i otvoreni su prema novim spoznajama.