OTP BANKA D.D.

OTP banka je 4.banka na hrvatskom financijskom tržištu, brojimo preko 2.300 djelatnika koji se brinu o financijskim potrebama preko 500.000 klijenata. Kako smo univerzalna banka, naši klijenti dolaze iz različitih segmenata – građanstvo, obrti, mala i srednja poduzeća, velika poduzeća i velike i međunarodne kompanije. Jako smo ponosni na činjenicu da je naša banka koja danas zauzima oko 10% tržišta u Hrvatskoj nastala pripajanjem nekoliko manjih regionalnih banka. Bile su tu Dubrovačka, Dalmatinska, Istarska, Sisačka, banka Populare i na kraju Splitska banka.

Izrasli smo u banku nacionalnog utjecaja sa snažnim uporištem u našim domicilnim regijama. Pripadamo najbrže rastućoj financijskoj grupi u Srednjoj i Istočnoj Europi. Konkurentnim i kvalitetnim financijskim proizvodima i uslugama podržavamo naše klijente u ostvarenju njihovih životnih i poslovnih planova. Sjedište banke je u Splitu, ali i s dijelom centralnih i poslovnih funkcija u Zadru i Zagrebu, kao i poslovnim centrima u Puli, Dubrovniku i Osijeku poslujemo u svim krajevima Hrvatske s mrežom od preko 100 poslovnica i 500 bankomata.

Poslujemo na načelima društvene odgovornosti vidljivim prije svega u odgovornom i transparentnom poslovanju, od odobravanja kredita do upravljanja štednjom i rizicima, ali i u projektima kroz koje nastojimo doprinijeti razvoju lokalnih zajednica u kojima poslujemo.

Svoje projekte izgradnje odnosa sa zajednicom kroz društveno odgovorno poslovanje banka je ujedinila pod brendom Zeleno svjetlo za… sport, obrazovanje, znanost, kulturu, zdravlje, poduzetništvo...

S našim društveno odgovornim aktivnostima nastavili smo i u 2021. godini kada smo od časopisa The Banker prepoznati kao najbolja banka u Hrvatskoj za 2021.

OTP banka je i članica HRPSOR-a (Hrvatski Poslovni savjet za održivi razvoj) i u 2021 .godini pokrenuli smo veliki projekt implementacije ESG kriterija u sve razine našeg poslovanja. Zelena boja nije samo boja našeg loga. Pokušavamo doprinijeti i očuvanju prirode te smo prva banka u Hrvatskoj koja je na svoje poslovne zgrade gdje je to moguće postavila solarne panele, a interno smo iz poslovnih prostora ograničili upotrebu nerecikliranih plastičnih materijala putem interne kampanje Zeleno svjetlo za …zeleno.

Posebno smo ponosni na naše stipendije za studente s izvanrednim sportskim uspjesima, kao i na stipendije za studente lošijeg imovinskog stanja koje realiziramo u suradnji s lokalnim zajednica diljem Hrvatske. Donacijskim natječajem pružamo priliku udrugama iz svih sfera društvenih aktivnosti da se prijave na natječaj i ostvare financijsku pomoć za svoje djelovanje. Pružamo potporu različitim sportskim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i institucijama.

Doprinosimo svojim aktivnostima razvoju osobne financijske pismenosti kako kod mladih tako i kod starije populacije.


Osim stipendija, mladima želimo dodatno pružiti poticaj na način da steknu radna iskustva i prije završetka obrazovanja ugovarajući suradnju s različitim fakultetima o stručnim praksama. Želja nam je da mladi upoznaju banku koja suprotno uvriježenom mišljenju o uštogljenim bankarima i sterilnoj radnoj okolini nudi dinamičan i zanimljiv karijerni put u nizu zanimanja koja možda uopće ne mislite pronaći u bankarskom okruženju.

Kako smo orijentirani na naše regionalne korijene nudimo mogućnost rada na različitim lokacijama u Hrvatskoj omogućujući konstantno profesionalno napredovanje. Pokušavamo naše zaposlenike što više uključiti u rast i razvoj banke pa putem našeg internog natječaja Ideaportala imaju priliku prijavljivati svoje ideje za napredak poslovanja i ako su ideje dobre i ostvarive osvajaju se značajne novčane nagrade. Kako bismo svi bili još bolje povezani, iako na različitim lokacijama, ovog Valentinova smo pokrenuli i internu društvenu mrežu samo za zaposlenike banke – pod nazivom Jenz…i tako u OTP banci sada i Jenzamo!